Nieuws

Algemeen nieuws: De Matchplay Laddercompetitie 2018 beschikbaar
   (12-03-2018)

De Matchplay Laddercompetitie

 

Voor het vierde jaar in successie is er weer een matchplay laddercompetitie dit jaar. De inschrijving is weer beschikbaar. Voor nieuwelingen in de club: lees verder hoe het werkt om deel te nemen en geniet van een spannend jaar.

 

Namens de wedstrijdcommissie,

George

 

Hoe het begon.

Naar aanleiding van het Clubkampioenschap Matchplay Brabantgolf 2015 kreeg Gerbrandt Schor het idee om deze toch wel erg leuke wedstrijdvorm wat meer aandacht te geven.
Nou is dit bij Gerbrandt in goede handen, in no time had hij een opzet gemaakt te weten de Matchplay Laddercompetitie, tevens heeft hij ook een wisseltrofee ter beschikking gesteld voor de winnaar van het seizoen.

Het matchplayseizoen 2018 loopt dit jaar tot 31 december, op de site van Brabantgolf staat een lijst met de stand van de tot dan gespeelde wedstrijden.

De lijst wordt na elke invoer van een gespeelde game direct bijgewerkt. Zie onderaan dit artikel hoe je dat doet.

De prijsuitreiking aan de winnaar zal gebeuren op de nieuwjaarsreceptie 2019.

 

Op iedere vrijdagmiddag is er om 13.00 uur een vrije inloop, ter plaatse kun je een tegenspeler uitnodigen om een matchplaywedstrijd te spelen. 
Verder is het ten alle tijden mogelijk om een wedstrijd te spelen voor de competitie. Kijk op de ladder op de site en kies iemand uit of kijk in de ledenlijst op de website en stuur hem of haar een e-mail of pak de telefoon of spreek diegene gewoon aan waar je tegen wil spelen. 
Samen met je tegenstander bepaal je een dag en een tijdstip waarop je de wedstrijd gaat spelen. 
De spelers nemen een kaart in het clubhuis waarop ze bovenaan "Matchplay" schrijven en deponeren deze na de wedstrijd afgetekend door beide spelers in de bekende box. 
De notatie van de gewonnen/verloren of gelijk gespeelde holes wordt hieronder toegelicht.

Wat houdt de spelvorm Matchplay in?

Matchplay is spelvorm waarbij elke gespeelde hole een wedstrijd (match) op zich is.
De golfer die op een individuele hole het minst aantal slagen (inclusief strafslagen) heeft gespeeld, heeft de hole gewonnen.
Voor elke gewonnen hole noteert men voor de winnaar een plus teken (+) en bij de verliezer een min teken (-), bij een gelijk aantal slagen van beide spelers noteert men voor beide een 0.
Als een speler zoveel holes heeft gewonnen dat zijn tegenspeler bij maximaal 18 holes niet meer gelijk kan komen is de wedstrijd gespeeld.
De golfer die aan het einde van de golfronde de meeste holes heeft gewonnen (tel de plusjes) is dus matchplay winnaar.
Als men 18 holes heeft gespeeld en beide spelers hebben een gelijk aantal holes gewonnen dan is het een gelijkspel.
In tegenstelling tot strokeplay hoeven bij matchplay niet alle holes uitgespeeld te worden om als winnaar van de golfbaan te komen.
Als er 9 of 18 holes worden gespeeld en een golfer A heeft de eerste 5 of 10 holes al gewonnen, dan is hij de matchplay winnaar. De tegenstander kan in deze situatie namelijk nooit meer winnen, het zou maximaal 5-4 of 10-8 kunnen worden.

Belangrijk, er is gekozen om te spelen met handicap verrekening!

Matchplay termen

Bij matchplay worden vaak de termen “one up”, “one down” en “all square” gebruikt. Als je 1 hole meer hebt gewonnen dan de tegenstander dan sta je “one up” en de tegenstander (hoe kan het ook anders) staat “one down”. Om het maar helemaal compleet te maken: bij “all square” staat het gelijk.

Wat is een laddercompetitie?

De laddercompetitie is een golf uitdaagsysteem, waarbij spelers elkaar individueel uitdagen tot een officiële golfwedstrijd met als doel steeds hoger op "de ladder” te komen. De wedstrijdspelvorm is matchplay.

Bij matchplay is elke gespeelde hole een wedstrijd (match) op zich. De golfer die op een individuele hole het minst aantal slagen (inclusief strafslagen) heeft gespeeld, heeft de hole gewonnen. Voor elke gewonnen hole krijgt de golfer 1 punt. De golfer die aan het einde van de golfronde de meeste holes heeft gewonnen is winnaar, dus matchplay winnaar.

Bij gelijk spel veranderd er dus niets aan de ladder, of men moet voorafgaande aan de wedstrijd samen afspreken dat men na 18 holes doorgaat tot er een winnaar is, iets wat wij in onze competitie niet doen.

Laddercompetitie spelregels

Wanneer je iemand hebt uitgedaagd en niet hebt gewonnen, is het niet toegestaan direct dezelfde speler weer uit te dagen. Eerst een andere wedstrijd spelen of in het geval je de winnaar was, eerst wachten tot je tegenspeler waarvan je gewonnen hebt een andere wedstrijd heeft gespeeld. Komt één van de twee spelers zonder bericht niet opdagen op het afgesproken tijdstip, dan verliest hij of zij de wedstrijd. De winnaar van de laddercompetitie is hij of zij, die einde dit jaar bovenaan de ladder staat.

 • Er wordt gespeeld in gescheiden dames en heren competitie.
 • Om te kunnen winnen moet je ten minste 5 games hebben gespeeld.
 • Het is niet toegestaan om meer dan 2 keer tegen dezelfde speler te gamen. Invoer van meer dan twee wedstrijden is niet mogelijk.
 • Bij winst krijg je 3 punten, bij gelijk 1 punt en bij verlies geen punten.

Hoe ga je te werk om in de stand opgenomen te worden?

 1. Speel een wedstrijd met iemand naar keuze.
 2. Op de website vind je de volgende menukeuzes onder WEDSTRIJDEN.
 3. Schrijf je in op dit evenement (geldt voor beide spelers uiteraard) alvorens je de eerste uitslag kunt invoeren.
  Kies INSCHRIJVEN MATCHPLAY LADDER.
 4. Ga naar de webpagina met de stand van de matchplay ladder;
  Op deze pagina vind je ook de knop waaronder je de uitslag kunt invoeren
  Kies MATCHPLAY LADDERCOMPETITIE STAND
 5. Na het invoeren van de uitslag kun je direct de actuele stand raadplegen.Wij hopen weer op een grote deelname aan de

Matchplay Laddercompetitie,

hopelijk doen er dit jaar ook dames mee aan de competitie.

Wij wensen jullie veel spelplezier en jou natuurlijk de wisseltrofee.


Ogenblik a.u.b. ...