Matchplay

Een matchplay wedstrijd is een ander soort spelvorm dan een strokeplay wedstrijd. Bij matchplay is elke gespeelde hole een wedstrijd (match) op zich.

De golfer (of duo/ team) die op een individuele hole het minst aantal slagen (inclusief strafslagen) heeft gespeeld, heeft de hole gewonnen.

Voor elke gewonnen hole krijgt de golfer 1 punt.

De golfer die aan het einde van de golf ronde de meeste holes heeft gewonnen is winnaar, dus matchplay winnaar.

In tegenstelling tot strokeplay hoeven bij matchplay niet alle holes uitgespeeld te worden om als winnaar van de golfbaan af te lopen.

Als er 9 holes worden gespeeld en een golfer A heeft de eerste 5 holes al gewonnen, dan is hij de matchplay winnaar.

De tegenstander kan in deze situatie namelijk nooit meer winnen. Het zou maximaal 5-4 kunnen worden.

Matchplay termen

Bij matchplay worden vaak de termen “one up”, “one down” en “all square” gebruikt.

Als je 1 hole meer hebt gewonnen dan de tegenstander dan sta je “one up” en de tegenstander (hoe kan het ook anders) staat “one down”

Om het maar helemaal compleet te maken: bij “all square” staat het gelijk.

Bij matchplay kun je handicap verrekening toepassen, maar matchplay wordt ook vaak zonder handicap verrekening gespeeld.

Matchplay is een spelvorm waarin je niet tegen de baan speelt maar tegen je tegenstander. Simpel gezegd, de speler die het minste slagen over een bepaalde hole heeft gedaan heeft die hole gewonnen. Zonder handicap verrekening zal de kans groot zijn dat de speler met de laagste handicap de meeste holes wint. Maar hoe ziet matchplay met handicap verrekening er dan uit?

Handicap verrekening matchplay Singel matches

Stel: speler A en speler B spelen tegen elkaar in een matchplay wedstrijd. Speler A heeft een exact handicap van 14 en speler B heeft een exact handicap van 10.

Speler A krijgt nu wat slagen mee. Maar hoeveel? En op welke holes precies? Met andere woorden hoe is de handicap verrekening bij matchplay precies?

Anders dan een normale handicap verrekening krijgt speler A niet op de 14 hoogst geïndexeerde holes extra slagen mee en ook speler B krijgt geen 10 slagen op de hoogst geïndexeerde holes mee. Nee de handicap verrekening bij matchplay ziet er  anders uit.

In dit geval wordt de handicap van speler A (14) afgetrokken van speler B met handicap 10.
Speler A speelt handicap 4 en speler B speelt van scratch (handicap 0).
Enkel speler A krijgt extra slagen mee op de holes met strokeindex 1 t/m 4.

Waarom krijgt enkel speler A slagen mee en speler B niet?

Simpel. Dit is de meest eerlijke vorm. Als ze beide handicap 4 zouden krijgen heeft speler B meer voordeel. Op papier is hij de betere speler en zou in theorie beter moeten scoren dan speler A.

De USGA zegt hier het volgende over (vrij vertaald): Het is de bedoeling dat er door deze manier van handicap berekening bij matchplay er zoveel mogelijk holes gedeeld worden.

Met andere woorden. Niet gewonnen niet verloren. Split de punten.

Speler A heeft de extra slagen nodig op de 4 moeilijkste holes om zo alsnog de kans te krijgen de 4 holes te delen.

Pas je dit niet toe dan heeft speler B relatief meer kans om die holes te winnen. Zodoende zou speler B een oneerlijk voordeel hebben ten op zichte van speler A.

 


Ogenblik a.u.b. ...